Blog

HEERLEN GEBROOKERBOS

De Dobbeltuin

“Hier, dit moet je eens lezen” zei Jos Reinders. Ik kreeg de folder Uw initiatief past niet in ons kader! En wat doen we nu? toegestopt. Een wegwijzer van de Provincie Limburg, VKKL, Synthese en Gemeente Peel en Maas, met vragen voor en door inwonersinitiatieven, als het gaat om betrokkenheid, draagvlak en verantwoording. En over wet- en regelgeving natuurlijk. “Hebben we ook last van bij Gebrookerbos” vond hij.

Jos Reinders is de brooker voor inwonerinitiatieven en instanties voor het gebied Heerlen-Noord. Hij ondersteunt burgers bij het realiseren van hun dromen en idee├źn. Zoals bij de Dobbeltuin hierboven of een van de andere 60 (!) initiatieven die burgers voorgelegd hebben aan het projectteam Gebrookerbos. Sinds 2014 is daarvan de helft gerealiseerd door de inwoners, met ondersteuning van de brooker en accountmanagers van de Gemeente Heerlen (zie hieronder).

Droomplein de Wieer

De brooker heeft daarnaast de taak om kennis en ervaringen over Gebrookerbos te delen, dan wel voorbeelden van buiten naar Heerlen te halen. Als derde taak voert hij zogeheten engagement marketing uit: verbindingen leggen, duurzame samenwerkingen opzetten en ‘vonkjes’ overbrengen.

Gebrookerbos is dan veel meer dan een verzamelterm voor een energiek gebied. Het is een specifieke methode om burgers uit te dagen en te activeren. De methode wordt in de periode 2016 tot 2020 onderzocht door Neimed, Limburgs kennisknooppunt voor demografisch omdenken. Het doel is om inzicht te verkrijgen in de effectiviteit en overdraagbaarheid van de methode, wat van belang kan zijn voor andere krimpregio’s.

De methode bestaat naast de brooker Jos Reinders uit een website en Facebook pagina, een Gebrookerbos Academie voor initiatiefnemers, een Gebrookerbos Fonds en een team accountmanagers.

Vergetengroenten-tuin

Want de gemeente Heerlen heeft ervoor gekozen om te werken met accountmanagers, dat zijn ambtenaren van diverse afdelingen, die 1 op 1 gekoppeld worden aan een burgerinitiatief. De accountmanagers zijn het aanspreekpunt voor de initiatiefnemers en staan voor korte lijntjes. Zij faciliteren de initiatiefnemers in alles wat op gemeentelijk vlak ligt, zoals vergunningen en contracten.

Elk initiatief is anders en vraagt maatwerk in de ondersteuning en weg naar realisatie. Daarom wordt er geen standaard procedure gebruikt. “Als oplossing A niet werkt, hebben we nog 25 letters over”, zegt Jos tegen mij, terwijl hij de metalen letterbos laat rinkelen. Ik word er wel blij van.

Waar ik ook blij van word – al die inwonerinitiatieven zijn er gekomen zonder een grote promotie campagne. Gewoon met je idee naar Jos gaan en samen bekijken hoe het gedaan kan worden. Hoe eenvoudig kan een mens het krijgen? Ik mocht nog even gluren bij de Vergetengroenten-tuin, een initiatief van vrijwilligers van de Soek Kringloop op een verwaarloosd stukje grond. Nu een volle groententuin met kippen en fleseenden tegen de slakken. “Een fijn stel mensen doen dit” zei Jos met een knipoog.

De Gebrookerbos wandel- en fietsgids staat hier, echt de moeite van een bezoekje waard.