Gebiedskaarten

KAARTEN EN BURGERPARTICIPATIE

In deze blog schrijf ik over burgerparticipatie en het gebruik van gebiedskaarten. Hoe werkt het, wat zijn de voor- en nadelen en hoe sluiten digitale gebiedskaarten hier bij aan?

Stickerkaart

Klaas Mulder laat aan het eind van de SBO opleidingsdag Nieuwe Wijkcoördinator voor de gemeente Hilversum het stickervel zien. Iedere sticker bestaat uit een icoontje in rood of groen en een tekst. Bijvoorbeeld een Rode Spin als onveilige of vervelende plek en de Groene Meisjes als gewenste meidenontmoetingsplek (MOP). Bewoners kunnen op een kaart zelf aangeven wat zij weten van hun buurt of wijk, wat zij er van vinden en wat verbeterd kan worden. Een gebiedskaart zo bestickeren is een leuke opgave voor wijkbewoners en professionals en helpt het gesprek over de buurt.

Ga op avontuur!

Om een stickerkaart te maken hoef je natuurlijk niet perse te stickeren. Met de papieren kaarten die Speelplan ontwikkelt, worden kinderen (en hun ouders) uitgenodigd om zelf te tekenen. Mijn voorbeeld is de kaart “Wezep, Hattemerbroek, ’t Loo” die ik van Walid Rahman van Speelplan kreeg op de Vakbeurs Openbare Ruimte 2019. Het is een prachtig gedetailleerde kaart, met veel speeltoestellen en speelplekjes. Kinderen kunnen er goed mee aan de slag om van deze kaart hun eigen kaart te maken. Want: “Zorg dat alle belangrijke plekken erop staan en ga op avontuur!” En ook: “Hoe ga je naar school? Teken je route op de kaart!”

Speeltuinbouwer

Speelplan heeft veel ervaring met de digitale wereld, mede door de intensieve samenwerking met Data Control. De participatietool Speeltuinbouwer begeleidt partijen op een makkelijke online manier met de inrichting en toestelkeuze. Vaak blijkt de ruimte die een uitgekozen toestel inneemt veel groter dan je van een plaatje kunt opmaken. Door te spelen met de Speeltuinbouwer kunnen kinderen al vooraf een precies beeld krijgen hoe hun speelplek eruit gaat zien.

Soft GIS

Op de Vakbeurs Openbare Ruimte 2019 is ook het bedrijf Smarticipatie met de publieksparticipatietool Maptionnaire. De functionaliteit van Maptionnaire is het in kaart brengen van lokale inzichten. Dat gebeurt in een GIS-achtige omgeving. Men probeert de gevoelens van mensen te vertalen in een extra kaartlaag, bovenop andere meer fysieke elementen. Maptionnaire wordt onder andere toegepast bij stedelijke vernieuwingsprojecten, regionale planning en transport, maar ook bijvoorbeeld bij onderzoek voor energietransitie.

Rond de tafel

MapTable van Smarticipatie is een heuse digitale tafel – je kunt er met anderen omheen staan, met elkaar in gesprek en samen op de GIS kaart werken. Het is een ‘blended’ tool omdat online en offline werken direct gecombineerd is. MapTable is een mobiele toepassing van een interactieve presentatie op een GIS kaartondergrond. Het ondersteunt het gesprek over de wijk of de buurt en biedt de mogelijkheid om subjectieve en objectieve data direct uit te wisselen.

Kaarten in de Cloud

Smarticipatie is een van de vele bedrijven die geo-informatie verrijken met maatschappelijke, culturele en persoonlijke informatie van betrokken bewoners. Om deze GIS data optimaal te kunnen inzetten, gebruikt men vaak een Clouddienst, ofwel lokaal ingebrachte digitaal materiaal wordt ge-upload naar een online opslagmedium. Dan wordt subjectieve informatie van betrokken burgers over hun straat of wijk geclusterd en kan zelfs omgezet worden tot meta-data over doelgroepen en gebieden.

Leefstijlen op de kaart

Bedrijven als SAMR en Citisens gebruiken Big Data, betrokkenheidsprofielen of leefstijlen van bewoners om vooraf de analyse van een buurt of wijk af te kaderen. Gebiedskaarten of GIS kaarten zijn vanzelfsprekend een logisch digitaal instrument. Daarna leveren enquêtes en discussies aanvullende lokale data van het gebied en kan er een gerichte participatieaanpak richting inwoners gekozen worden.