Richting Doe-democratie in Landerd

Voor de gemeente Landerd werk ik in de periode september 2017 – oktober 2018 aan de beleidsnotitie Burgerparticipatie en Doe-democratie. Op deze plek deel ik graag mijn ervaringen tot nu toe. Maar eerst aandacht voor de hoofdrolspelers zelf, de maatschappelijke initiatieven. Dat gebeurt met (externe) links, naar verschillende video’s en filmpjes. Ik heb voor een aantal landelijke initiatieven en initiatiefnemers gekozen, vooral ter illustratie en inspiratie. Veel kijkplezier!

Link naar Eenvandaag: Het kan anders, burgerinitiatieven ondanks regelterreur, in vier delen: 1) vereniging van ouders en kinderopvang, 2) ‘echte’ schuldhulpverlening, 3) een rebelse pillendraaier, en 4) het dorpscafe is van ons (alle titels hier zijn zo door mij genoemd, trouwens). Hier is het onderdeel Wet- en regelgeving belangrijk.

Een aantal video’s van icoonprojecten van de groene beweging. GroenDichterbij in a) De Toren Tuin in Zaltbommel, b) Moestuin Het groene Woud in Tilburg, c) Zorgtuin Gorssel (aan de IJssel). IVN in IVN Moestuin Journaal nr. 9 – de Mei vakantie!  Verder een video over de moestuin op het terrein van de Kleine Aarde in Boxtel van Theodoor van Leeuwen en eentje over het werk van Marije van der Park.

Ten slotte nog een video over de acties van de Vrienden van ’t Zorghuus in Ysselsteyn, Venray. Prachtig voorbeeld hoe een dorpsinitiatief voortdurend gevoed wordt, dit keer met een duo-fiets.

In de volgende afleveringen ga ik in op de praktijk in Landerd en de ontwikkeling van de beleidsnotitie zelf.