Prijsuitreiking Duurzame Mobiliteit Diepenveen

Prijsuitreiking Duurzame Mobiliteit Diepenveen - Mark Verhijde

Op donderdag 20 juli a.s. wordt in het Hof van Salland de slotmanifestatie gehouden van de prijsvraag “Hoe beweeg jij je in 2030 in Diepenveen?”. Deze prijsvraag is georganiseerd door Duurzame Mobiliteit Diepenveen met als doel inwoners en ondernemers te stimuleren om met alternatieve duurzame vervoers- en mobiliteitsinitiatieven te komen. Uit de inzendingen heeft de jury drie voorstellen als nominaties voorgedragen. Tijdens de slotmanifestatie van 20 juli kunnen de bezoekers op hun favoriet stemmen en de nominatie met de meeste stemmen wint. Wethouder Liesbeth Grijsen reikt ’s avonds om 20:00 uur de prijs uit, namelijk: zo goed mogelijk ondersteuning tot realisatie.

Prijsvraag “Hoe beweeg jij je in 2030 in Diepenveen?”
De prijsvraag is door Duurzame Mobiliteit Diepenveen georganiseerd om de inwoners en ondernemers van het dorp te stimuleren om met alternatieve duurzame vervoers- en mobiliteitsinitiatieven te komen. Ten slotte is het slechts een kwestie van tijd voordat de buslijn 161 verdwijnt, mede omdat de inwoners zelf er nauwelijks gebruik van maken. Diepenveen is op zich een welvarend dorp met een hoog percentage autobezitters en dat is plezierig voor iedereen met een rijbewijs. Tegelijkertijd groeit het aantal ouderen in het dorp snel en maakt men zich zorgen over het beschikbare vervoer en hun eigen mobiliteit als de eigen auto niet meer gebruikt kan worden. De prijsvraag daagt het dorpsgemeenschap uit om nu actief op zoek te gaan naar mobiliteitsoplossingen die ook in de toekomst houdbaar zijn.

Jury en nominaties
De jury heeft met kennis en expertise van (openbaar) vervoer en mobiliteit, van zorg en sociaal vervoer, en van het dorp Diepenveen en de bestaande sociale structuren de inzendingen beoordeeld. Hierbij keken zij naar drie aspecten: lost het voorstel een probleem voor de reiziger op? is het voorstel praktisch uitvoerbaar en toepasbaar op de schaal van Diepenveen? En: is het idee (deels) vernieuwend? Van de vijf inzendingen bleken er drie hier het best op te scoren.

SmartMove van Arjan de Putter
Arjan de Putter gaat een aantal kleine elektrische voertuigen (EV’s) inzetten die in de plaats komen van het reguliere openbaar vervoer. De SmartMove is bedoeld voor een bestuurder met wat bagage. Alle administratieve handelingen als inchecken en betalen verlopen via de smartphone. De jury vindt de SmartMove bijzonder innovatief en adviseert ook om een tweede type te ontwikkelen bedoeld voor bestuurder met passagier.

Delen met plezier van Pieter Parmentier
De deeleconomie komt ook terug in de nominatie van Pieter Parmentier. Hij stelt voor om Diepenveners met een vervoersvraag online in contact te laten komen met auto’s en chauffeurs. Zijn voorstel is een nieuwe vorm van liften zoals ook door andere online communities wordt opgezet. Het is volgens de jury wel goed dat er een Diepenveense schaalgrootte wordt gebruikt, zodat het sociale aspect en het zorgen voor elkaar in het dorp versterkt wordt.

HubHike van Peter de Witte
Peter de Witte komt met een iets anders digitaal matchingsysteem, HubHike, dat ook uitgaat van een groep mensen (community). Door middel van een (digitaal) logo maakt een bestuurder duidelijk dat hij of zij onderweg is. Iemand die wil meerijden, houdt zijn of haar smartphone met hetzelfde logo omhoog langs de kant van de weg. Dat logo zorgt ervoor dat bestuurder en liftende passagier geen vreemden meer voor elkaar zijn. Het is eenvoudig, praktisch, veilig en versterkt de sociale structuur van het dorp. De jury voegt hieraan toe dat de initiatieven van Peter de Witte en Pieter Parmentier waarschijnlijk gebruik maken van dezelfde groep mensen. Dan zou het ook handig zijn als beide voorstellen gecombineerd kunnen worden.

Slotmanifestatie
Tijdens de slotmanifestatie van 20 juli presenteren de drie genomineerden zich in het Hof van Salland. Diepenveners en andere betrokken mensen zijn welkom vanaf 17:00 uur en kunnen kennis nemen van de voorstellen, vragen stellen en hun stem uitbrengen. Er wordt een lopend buffet gepresenteerd voor de inwendige mens en er is voldoende gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Rond 20:00 uur verricht wethouder Liesbeth Grijsen de formele prijsuitreiking, op basis van het meeste aantal uitgebrachte stemmen van de bezoekers. De prijs zelf is natuurlijk ondersteuning op alle mogelijk manieren om het initiatief echt te realiseren.

Vervolgstappen
Na de zomer start het vervolgtraject van Duurzame Mobiliteit. In deze periode wordt samen met de prijswinnaar het initiatief verder gerealiseerd.

Meer informatie: Mark Verhijde, kwartiermaker Duurzame Mobiliteit Diepenveen, email mark.verhijde@gmail.com, telefoon 06-52653005.

Kijk ook eens op de website: www.duurzaammobiliteit.nl en blijf zo op de hoogte van de ontwikkelingen rond vervoer, mobiliteit en duurzaamheid in Diepenveen en daarbuiten.