Kennislab voor Urbanisme – De Hoven Zutphen

2014-03-25 09.28.10Zutphen, 25 maart 2014. Vandaag start de korte opdracht van het Kennislab voor Urbanisme over de wijk De Hoven. De twee studenten Karst Rauhé (RO en Planologie) en Sanne van der Drift (Sociologie) gaan gedurende twee maanden veldwerk doen in de Hoven. Als echte onderzoekers / journalisten / toeristen gaan zij proberen te achterhalen wat de wijk en haar bewoners nu zo bijzonder maakt. Want bijzonder, dat is het wel, zo aan de andere kant van de rivier.

Dat is ook het centrale uitgangspunt van de gemeente Zutphen: De Hoven lijkt echt anders dan andere wijken die zij herbergen. Deels ligt dat aan de geschiedenis, deels aan de ligging en functie, maar ook (en vooral denken wij) aan de bewoners en ondernemers.

Karst en Sanne gaan dat anders zijn, dat unieke, proberen te vangen. Dat doen zij door verhalen op te halen van bewoners, gebruikers en bezoekers. Door kenmerkende en alledaagse plekken te ontdekken en vast te leggen in beelden. Dwalen door de straten van De Hoven, toevallige ontmoetingen, pareltjes en problemen, zij gaan het allemaal mee maken.

2014-03-25 13.29.56Het resultaat van de korte opdracht De Hoven Zutphen is drieledig. Er wordt een poster opgeleverd die een combinatie van een landkaart en een sociale kaart is. Met daarop de schatten van de wijk, zodat de bewoners zelf maar ook de toevallige bezoekers kunnen ontdekken hoe bijzonder De Hoven eigenlijk is. Sanne en Karst geven een presentatie van hun bevindingen, want als lerende onderzoekers moeten zij ook laten zien dat zij kunnen presenteren. En de opgehaalde informatie en data wordt digitaal gebundeld en overgedragen.

De komende weken zijn zij druk bezig met alle voorbereidingen voor het veldwerk. Natuurlijk worden ze overstelpt met beleidsstukken, al opgehaalde informatie en eerdere activiteiten en projecten. Toch is het de kunst om een gezonde afwisseling te vinden tussen letters en cijfers en mensen en straten. Sanne werd bijvoorbeeld verrast door de bonte kozijnen en kleuren rond het museum Boer Kip. Prachtig, die verwondering en verbazing, dat is de bedoeling van deze opdracht van het Kennislab Kort.

2014-03-25 13.13.39Mijn taak is hen te begeleiden, zodat zij over twee maanden met een goed product komen. Dat doe ik met hart en handen aan de stad. Mocht je interesse hebben in de voortgang van deze korte opdracht in de wijk De Hoven in Zutphen, reageer gewoon naar mij op mark.verhijde@gmail.com of bel mij: 06-52653005. Ook natuurlijk als je de twee studenten kunt helpen met informatie en verhalen!

Boeit zo’n korte opdracht jou en heb je wel belangstelling om zelf een korte opdracht uit te zetten bij het Kennislab voor Urbanisme? Neem dan contact op met Jan-Willem Wesselink. Zijn email is J.Wesselink@elbamedia.nl en het telefoonnummer 033-8700 100.