Dreamteamsessies in de Fabriek Deventer

SAMSUNGHoe kun je startende ondernemers helpen? 

De Fabriek Deventer, een netwerk van zelfstandigen en freelancers die gezamenlijk een netwerkkantoor exploiteren, heeft hiervoor een praktisch instrument beschikbaar, wat we de Dreamteamsessie noemen. In zo’n Dreamteam zitten 3 tot 5 “Fabriekers” die hun kennis en expertise beschikbaar stellen en de startende ondernemer in een uur en een kwartier concreet verder helpen. Vrijdag 25 april hielpen we zo zes ondernemers. In deze blog leg ik uit hoe dat is bevallen, bij de zes starters en bij de Dreamteamleden.

Methodiek

Vooraf stuurt de startende ondernemer zijn of haar vraagstelling toe, zodat de Dreamteamleden zich kunnen voorbereiden. Iedere sessie bestaat uit drie delen. Eerst gaan we in op die vraag om te bepalen wat – vanuit ondernemersperspectief bezien – nu eigenlijk de “echte” vraag is. Samen met de ondernemer formuleren we deze zo scherp mogelijk. Daarna kunnen alle Dreamteamleden zo breed mogelijk reageren, zij mogen er van alles en nog wat bij halen, als zij denken dat het de echte vraag van de ondernemer kan helpen. Ten slotte wordt er 1 oplossing gekozen om in korte tijd zo concreet mogelijk uit te werken. De sessie wordt geleid door een gespreksleider en alles dat belangrijk is wordt opgeschreven (whiteboard of flap). De foto’s die hiervan gemaakt worden krijgt de ondernemer nog dezelfde dag toegemaild.

SAMSUNGZes ondernemers

De startende ondernemers die op vrijdag 25/4 centraal staan in de Dreamteamsessies hebben zeer verschillende achtergronden en ondernemersvragen. Zo blijkt een architect een uitstekend marketinginstrument in handen te hebben, maar beschouwt dat als een (te verkopen) product. Zijn verdienmodel is echter zijn expertise dat voor iedere klant duidelijk wordt juist door zijn marketingconcept. Of de ondernemer die personal styling aan de man, of beter, aan de vrouw brengt, en erachter komt dat haar klanten niet alleen die vrouwen zijn, maar ook de modewinkels, kappers en persoonlijke verzorgingswinkels. In feite biedt zij vrouwen eenzelfde ervaring als een saunabezoek, maar dan met mode en kleding. Een andere ondernemer heeft de ambitie om een landelijk platform voor uitwisseling van Nederlandse en Duitse jongeren op te zetten, maar ziet als grootste hobbel de bestaande, weinig toeschietelijke instituten. Terwijl met zijn ondernemerschap er juist veel te bereiken is zonder die instituten.

Die echte vraag

De Dreamteamleden zelf genieten van de kans om mee te denken en worden letterlijk begeestigd door de aangedragen opgaven. Zo komt de ondernemer van het Deventer Muziekhuis met de vraag hoe hun businessmodel duurzaam en winstgevend gemaakt kan worden, niet alleen voor de huidige situatie – zij zijn tijdelijk gehuisvest in het oude Geertruidenziekenhuisgebouw – maar ook in de toekomst. Nu is het muziekhuis een plek voor docenten en leerlingen, op een bijzondere plek die draait om muziek maken. Het Dreamteam vraagt zich af of het muziekhuis niet ook de plek kan zijn om plaatjes te draaien, om specifieke optredens en thema’s te houden – jazz wordt nadrukkelijk genoemd, of gewoon een fijne muzikale ontmoeting te hebben. Waarom is de landelijk record store day in de boekhandel Praamstra en niet in het muziekhuis? En hoe zit het met de 2e hands cd en lp markt, kan dat ook niet daar georganiseerd worden? Zo wordt het muziekhuis een community van veel meer dan docenten en leerlingen.

2013-03-05 12.42.29Terugkomdag

Over een aantal weken organiseren we een terugkomdag voor alle startende ondernemers die meegedaan hebben aan een Dreamteamsessie. Wij zijn nieuwsgierig wat er met alle input die zij gekregen hebben gebeurd is en of het hun business verder geholpen heeft. Want iedere ondernemer gaf na afloop van een Dreamteamsessie aan dat er wel heel veel informatie en inzichten over tafel gegaan was. Daar mee aan de slag gaan, dat gebeurt nu.

Alleen voor starters?

Natuurlijk zijn de Dreamteamsessies niet voorbehouden aan startende ondernemers, iedere ondernemer kan met een vraag of probleem de hulp van een Dreamteam inroepen. Maar anders dan bij starters zijn daar wel kosten aan verbonden, op de website van De Fabriek Deventer vind je meer informatie. Zin in een Dreamteam? Meld je aan via info@fabriekdeventer.nl