Amazing Tiny Houses

Wonderbaarlijke ruime kleine huisjes

Voor mij kwam het door het enthousiasme van presentator George Clark in ‘Amazing Spaces’. [1] De tv-serie volgt echte klussers die zelf van auto’s, caravans, containers, blokhutten, vervallen panden pareltjes van woon- en werkruimte maken. Transformaties en hergebruik, aandacht voor authentieke onderdelen en smart design, alles wordt dan uit de kast gehaald om geheel eigen en unieke bouwsels te maken. Iedere aflevering dagen de bewoners van de Amazing Spaces de rest van de wereld uit, want zij maken hun droom waar, realistisch, betaalbaar en bijzonder. Wat opvalt is dat zij vaak kiezen voor de kleine afmetingen en zo aansluiten bij de Tiny House beweging.

Eerste Tiny House in Alkmaar

Dergelijke alternatieve woonvormen zijn er nog nauwelijks in Nederland. Sinds maandag 23 mei is Marjolein Jonker uit Oudkarspel de eerste die officieel in een Tiny House mag wonen. [2] Een Tiny House voldoet niet aan het bouwbesluit en mag daarom officieel niet zomaar ergens staan en permanent bewoond worden. Gemeente Alkmaar wil met een proef gaan kijken of er niet toch een uitzondering kan worden gemaakt voor nieuwe woonvormen als een Tiny House. Misschien dat zo ook de weg vrijgemaakt wordt voor wonen in een Yurt, een Mongoolse nomadentent.

Mill Home

Voor Gerard Dijkstra van Mill Home [3] is wonen in een Tiny House vooral de ultieme vrijheidsbeleving. Mill Home bestaat sinds januari 2016 en timmert aan de weg met twee Tiny House producten, de Single en de Duo. Bijzonder aan de woningen van Mill Home is dat het casco bestaat uit sandwichpanelen, die op een slimme manier met elkaar verbonden worden. Om verdere stevigheid toe te voegen is de fundering gemaakt van een stalen frame, ook vanwege vervoer van de woningen naar de uiteindelijke locatie.

Dijkstra: “Maar de twee woonproducten moet je vooral zien als voorbeelden, in feite leveren we Tiny Houses op maat. De panelen wanden, vloeren, daken worden gemaakt in onze fabriek in Mill en de woning wordt ook daar in elkaar gezet.” De huisjes kunnen ook compleet ingericht geleverd worden, dat mag de klant zelf bepalen.

Klantsegmenten

Welke klanten zijn eigenlijk geïnteresseerd in Tiny Houses, vraag ik hem. Dijkstra onderscheidt drie groepen. Allereerst natuurlijk mensen zoals Marjolein Jonker, die het belangrijk vindt om haar ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. [3] Tiny House liefhebbers zijn verrukt vanwege de kleine maatvoering, de vrijheid en het directe contact met de omgeving en de natuur, het slimme interieur en – heel belangrijk – een bijdrage aan duurzaam bouwen en wonen. Zij zouden het liefst de huisjes zelf bouwen of verbeteren en zien het als een nieuw en concreet voorbeeld van beter en anders wonen, zelfs van woningdelen in de Deeleconomie.

Een heel andere groep gebruikt de Tiny Houses als tweede woning of als recreatiewoning. Zij hoeven niet zo nodig een huisje te bouwen en verlangen wat meer gemak. Een Tiny House dat ook comfortabel is en een mooi design heeft valt voor hen in de smaak. Bewoners zien in de Tiny Houses ook een goede mogelijkheid voor aanleunwoningen of kangoeroewoningen, als het om welzijn en zorg in de directe omgeving van familie en vrienden gaat.

Asielzoekers en statushouders

Grotere partijen kunnen de huisjes neerzetten als vakantiewoningen of voor sociale doelgroepen als statushouders, asielzoekers, misschien zelfs probleemgezinnen. Bekeken kan worden of Tiny Houses zich ook lenen voor reguliere huisvesting van sociale huurders, waarmee de woningcorporatiewereld een betaalbaar alternatief in handen krijgt voor de huidige sociale huurwoningen. Dijkstra: “Onze Duo Tiny House staat vanaf begin juni in Den Bosch bij een project genaamd ‘Maison D’artiste’ van woningstichting Zayaz in samenwerking met Rezone.”

BouwEXPO Almere

Om meer ervaring op te doen met het fenomeen Tiny Houses worden er verschillende activiteiten in Nederland opgezet. Gemeente Almere organiseert een BouwEXPO Tiny Housing, met een prijsvraag die 245 inzendingen heeft opgeleverd. Begin juni 2016 worden de prijswinnaars bekend gemaakt. [4] Op de Waalkade in Nijmegen heeft stichting Fabricaat het Bouwlab Nijmegen [5] ingericht. “Daar is onze Single Tiny House geplaatst”, vertelt Dijkstra. “Hij trekt ontzettend veel bekijks en is tot en met midden september te bewonderen.” Dat ga ik zeker doen.

Dit artikel is gepubliceerd in Stedenbouw & Architectuur, Acquire Publishing, juni 2016 onder titel “Wonderbaarlijke ruime kleine huisjes”. De pdf vindt u hier.

Links en meer

[1] Bron: George Clarke’s Amazing Spaces, link: http://www.channel4.com/programmes/george-clarkes-amazing-spaces/episode-guide/series-1/
[2] Bron: 1Vandaag Binnenland, link: http://binnenland.eenvandaag.nl/blogs/67229/eerste_tiny_house_in_nederland_in_alkmaar
[3] Meer informatie over de droom van Auke de Vor, Gerard Dijkstra en Rob Besemer van Mill Home met de link: http://millhome.nl/contact/
[4] Een ecologische voetafdruk is de hoeveelheid ruimte die nodig is voor de productie van wat we gebruiken en de opname van de CO2 die we uitstoten. Deze ruimte kan omgerekend worden naar de hoeveelheid productief land, in gha (mondiale hectare) gemeten. Bron: Wereld Natuurfonds Nederland, link: https://www.wnf.nl/wat-wnf-doet/themas/voetafdruk/wat-is-ecologische-voetafdruk.htm
[4] Bron: BouwEXPO Tiny Housing, link: http://www.bouwexpo-tinyhousing.nl/
[5] Bron: Stichting Fabrikaat, link: http://stichtingfabrikaat.nl/blog/