Doe dan programma
Het wordt warm, donderdag 25 juni tijdens de online Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie. Buiten rond de 30 graden, op het scherm minstens zo warm. Dus zorg voor een voetenbadje, draaiende fan en waterijsjes onder handbereik!
De Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie begint om 13:30 uur en eindigt om 17:30 uur. Je meldt je aan met deze link op de website www.beterinburgerparticipatie.nl. We doen het programma in 4 blokken.
13:30 – 14:00 uur Kennismaken
14:00 – 15:00 uur Digiklas les
15:00 – 16:00 uur Doe dan sessies
16:00 – 17:00 uur Hoe dan intervisies
Zin in een participatie date?
Tussen 13:30 en 14:00 uur gaan we met elkaar kennismaken. Online onmoet je steeds 2 of 3 mensen waar je vijf minuten mee praat. Wie weet wie je tegen het lijf loopt (virtueel hoor).
Leren in de digiklas
Na ons welkom kun je om 14:15 uur kiezen welke les uit de Digiklas reeks je wilt doen. Leren over de Actoren analyse? Of onze Instrumenten Bingokaart gebruiken? Misschien wel de Krachtenveld analyse opstellen? De meeste stemmen gelden hier. Je kiest met elkaar en wij geven die les.
Er zijn in totaal 10 Digiklas lessen met steeds 1 instrument of methodiek die we behandelen. Zo kun jij als professional stap voor stap leren beter te worden in bewonersparticipatie. Neem een kijkje bij de pagina Digiklas voor meer informatie en aanmelden.
de Doe dan Sessies
Om 15:00 uur beginnen de Doe Dan Sessies. 8 professionals laten zien hoe zij bewonersparticipatie doen. We hebben twee rondes van steeds een half uur.
Ronde 1
- Zo bereik je kwetsbare bewoners – Ellen Knippenborg (Eigenwijze Wijken) vertelt over haar aanpak bij het project sociale aanpak Spoorbuurt Nijmegen waarvoor ze 499 huishoudens bezochten.
- Kunstenaars van waarde voor de wijk – Jos Reinders (ex-brooker van Gebrookerbos beweging, Heerlen) vertelt hoe de kunstenaars van Werkplaats K goed luisteren naar de wijkbewoners. Het leidt tot een soort Studium Generale over kunst en cultuur, ofwel Soep met een Verhaal.
- Zo maak je je kernboodschap – Luc Castermans (bureau Futuron) laat zien hoe je met het Canvas Business Model een kernboodschap maakt als basis voor je online participatieplatform.
- Vlot en Veilig Fietsen in de Stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen – Mariella Kassing (Cleantech Regio) laat zien hoe je schakelt tussen communicatie en participatie als het over fietsroutes, gebruikers, bewoners en politiek gaat.
Ronde 2
- Hoe werk je met social media en burgerparticipatie voor ruimtelijke ontwikkeling? Saskia van Klaarbergen (It’s all about community) vertelt over de do’s en dont’s bij het gebruik van Instagram.
- Burgerparticipatie in de winkelstraat en bij de energietransitie – Ellen van Vossen (Strategie in Beeld | Omgevingsmanagement) laat zien hoe je door praktische concrete acties met stakeholders echte resultaten bereikt.
- Hoe betrek je kinderen als het om buitenspelen gaat? Elise Weegels (Speelplan) vertelt over tools als de Speeltuinbouwer en deelt haar ervaringen en hoe-vragen met je.
- De Gebruiker Centraal bij Omgevingsgericht Lichtontwerpen – Erik Vis (gemeente Eindhoven) en Mark Verhijde vertellen hoe bewonersparticipatie in de wereld van openbare verlichting (OVL) ook kan werken.
De Hoe dan intervisies
Om 16:00 uur beginnen de Hoe Dan Intervisies. Denk mee met de inbrengers van de participatie-hoe-dan vragen en voorzie ze van tips, jouw ervaringen en positieve energie. Heb je zelf ook een hoe-dan-vraag? Meld je bij Nanneke of Mark.
- Hoe krijg je bewoners op het bureau van de gemeente? – Omgevingsmanager Rutger de Klerk vraagt zich af hoe hij de ideeën, meningen en adviezen van bewoners over de aanleg van een fietspad in Amsterdam-Centrum, goed op de bureaus en tussen de oren krijgt van programmamanagers, projectleiders en ingenieurs.
- Beleidsadviseur Duurzaamheid Rob Korten (Adbrevio, gemeente Meppel) heeft een hoe-vraag over burgerparticipatie en de Regionale Energie Strategie (RES) van Drentse gemeenten. Niet alleen hoe je mensen en organisaties betrekt bij RES, ook wat dat betekent bij de uitvoering op lokaal niveau.
Nog goed om te weten
De Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie verzorgen we online. Wil je meedoen? Meld je dan aan met deze link, op onze website www.beterinburgerparticipatie.nl. De deelnamekosten zijn Euro 50, exclusief 21% btw, inclusief het Expertboek In 10 stappen Beter in burgerparticipatie. Heb je het Expertboek al? Dan betaal je Euro 32,50, exclusief 21% btw.
Na aanmelding ontvang je donderdag 25 juni 2020 om 12:00 uur ’s middags de email met inlogcodes. Wel aangemeld, maar geen email ontvangen? Neem meteen contact op met Nanneke van der Heijden of Mark Verhijde. Wij gaan het voor je regelen.