Niet loslaten maar los maken

2014-11-08 13.03.24Toen het kunstwerk DoLint onthuld werd, dat kleine labyrint en doolhof in de wijk Passart te Heerlen, kwamen de kunstenaars Leo en Leny met een doos vol ijzeren hangslotjes aan. Zo kunnen de bewoners en fans hun liefde verklaren, aan hun wijk, aan elkaar en aan DoLint, dat was hun idee. Participatie zit bij L2 in hun werk gesmeed, waarbij zij altijd zoeken naar de juiste balans. Wat kunnen de mensen zelf en brengt persoonlijke groei, waar is het vakmanschap van de professional gevraagd. Leo en Leny staan dan naast de vrijwilligers en samen doen zij het werk.

2014-11-08 12.53.42DoLint bestaat uit metaal en hout. De metaalplaten zijn opgehaald bij bedrijven en stortplaatsen, de houten stammen zijn de herinnering aan de knapen van bomen die elders in de wijk stonden. Metaal en hout is vakkundig bewerkt, met waterzagen en beitels, tot het enorme kunstwerk dat tonnen weegt vertederd is als uitgespreide vlinders. Het is fors hout en metaal, maar ook zo licht en los. Het ambacht van L2 zie je erin terug, maar ook de arbeid van de vrijwilligers uit de Passart.

2014-11-08 12.59.41Als ieder bouwwerk moest DoLint vergund worden, wat knap lastig was voor een kunstwerk dat pas ontstond en getekend werd, toen het materiaal gevonden was. Vergunnen op voorhand noem ik de slimme werkwijze van de gemeente Heerlen, bij gebrek aan betere woorden. Niet alleen de gemeente, ook vele andere mensen hebben veel regelwerk verricht om DoLint voor elkaar te krijgen. Een belangrijke rol was er voor de opbouwwerker Ed Hoogenboom van Alcander, want het kunstwerk wortelt in het project Passart’s DNA. Leo en Leny richten samen met Ed in een opgeknapte woning ook een huiskamer voor de buurt in, die vol hangt met schilderijen en foto’s van wijkbewoners.

2014-11-08 12.52.42Het kunstwerk DoLint, de constructie en plaatsing, het participatieproces, het DNA-traject met de buurthuiskamer, het maakt heel veel gevoel en energie bij de mensen los. Meedoen en actief betrokken worden, zelf in beweging komen en andere mensen enthousiast maken, daar gaat het om bij burgerparticipatie. Het wordt dan ook tijd om afscheid te nemen van een veelgehoorde uitspraak, namelijk de mantra “Participatie is Loslaten”. Nee, Participatie is Los Maken!