Presentatie boek “Regel die Burgerinitiatieven”
7 maart 2014 van 17:00 – 19:30 uur
in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Op vrijdagmiddag 7 maart 2014 organiseert Acquire Publishing samen met Pakhuis de Zwijger de boekpresentatie “Regel die Burgerinitiatieven. Hoe gemeenten en maatschappelijke initiatieven in de openbare ruimte en in publiek toegankelijke gebouwen omgaan met aansprakelijkheid.” De boekpresentatie vindt plaats van 17:00 uur tot 19:30 uur in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 181 K, 1019 HC te Amsterdam. Als je bij de boekpresentatie aanwezig wilt zijn of als je interesse hebt in een exemplaar van het boek, dan kun je dat hier aangeven.
Het boek gaat over aansprakelijkheid, risico’s en situaties waar schade en claims op de loer liggen, voor de mensen die met hun eigen activiteit bezig zijn in de openbare ruimte of in gemeentelijke gebouwen, en voor de gemeenten. In 2013 hebben Maarten Bosman en ik gewerkt aan het onderzoek Burgerinitiatieven en Aansprakelijkheid in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, met als hoofdvraag “Werkt aansprakelijkheid en alle zaken die daar mee te maken hebben nu wel of niet belemmerend voor burgerinitiatieven?” Aan het onderzoek hebben de gemeenten Den Helder, Deventer en Venray meegewerkt, evenals vijf expertorganisaties.
Wij constateren dat aansprakelijkheid in principe geen belemmering vormt, niet voor gemeenten en niet voor burgers. Wat wel werkt als een drempel is het geheel aan ‘regelwerk’ waarmee jij als initiatiefnemer geconfronteerd wordt, als je gewoon aan de slag wilt in het publiek domein. Dat betekent dat er op diverse manieren ruimte te maken is voor burgerinitiatieven en daar zouden gemeenten het initiatief toe mogen nemen. Zo kun je het boek beschouwen als het resultaat van ons onderzoek met aanbevelingen om zaken anders aan te pakken.
Toen we het boek schreven, wilden we niet een saai boek over aansprakelijkheid maken. Met “Regel die Burgerinitiatieven” hopen we dan ook een goed leesbaar en helder boek geschreven te hebben, vol voorbeelden en achtergrondinformatie, met een duidelijke verhaallijn en handige tools voor risico-inschatting. Met Do It Yourself stellingen en vragen die waar of niet waar zijn, specifieke ‘Voer voor Juristen’ teksten en natuurlijk argumenten om met gemeenten in gesprek te gaan, als aansprakelijkheid aan de orde komt. Of omgekeerd, om met initiatiefnemers te praten. Want daar schort het volgens ons nog het meest aan, goed en zorgvuldig met elkaar in gesprek als het gaat over juridische zaken als aansprakelijkheid.
De boekpresentatie op 7 maart is voor ons dan ook de start van een uitgebreid vervolgtraject. Voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken gaan we aan de slag met de aanbevelingen uit “Regel die Burgerinitiatieven” en daarvoor kunnen we je hulp goed gebruiken. Bijvoorbeeld bij de zoektocht naar eenvoudigere contracten en overeenkomsten. Of om samen met andere partijen in de setting van een leerkring te werken aan de Verordening Burgerinitiatieven. Misschien vind je ook dat het zelfbeheer van een wijkaccommodatie gemakkelijker gemaakt mag worden. Allemaal voorbeelden die op onze Agenda voor 2014 staan, om echt anders om te gaan met maatschappelijke initiatieven. Als je interesse hebt om daar actief aan deel te nemen, graag. Reageer door mij een email te sturen.
Het is niet voor niets dat Acquire Publishing het boek “Regel die Burgerinitiatieven” uitgeeft. Voor deze uitgever werken Maarten Bosman en ik in 2014 aan het dossier Burgerparticipatie. Dat doen we door regionale bijeenkomsten te organiseren, informatie te delen online en in de vakbladen als Straatbeeld, Buitenspelen en Architectuur & Stedenbouw, en door samen te leren van goede en minder goede voorbeelden van burgerparticipatie. Want die Participatiesamenleving komt er niet vanzelf en we denken dat er nog veel te doen is voordat gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties echt ruimte geven aan burgers. Aan de slag! Doe je mee?